Csillagüzenetek | Írások

Interjú a pécsi előadás előtt

2014. jan. 19

Pécs városában január 25-én találkozhattok velem a “Mutasd meg hogy tudod” című előadásomon, amikor is a 2014-es év kapcsán szeretnék néhány fontos témát feszegetni. Ennek előfutáraként Gyenes Andrea keresett meg a Pécsi Napilap internetes újságtól, néhány kérdéssel. Íme a virtuális beszélgetés: (a Hanganyag január utolsó hetében lesz elérhető)

http://www.ezocolour.hu/baloghbelaeskissbalazskuno.html

* * *

Gyenese Andrea: Hadd kezdjem egy engem különösen érdeklő kérdéssel?. – Örömmel, hallgattam egy előadásodat, amiben arról beszélsz miért is nem ?kell? nőiesnek lennie a nőknek.  S gondolom ugyanígy férfiasnak sem a férfiaknak. Az előadás hallgatóiban felmerültek a több évezredes sztereotípiák azaz, hogy a nő a befogadó, a passzív, míg a férfi aktív és cselekvő, stb, stb.

Tőlem ez a gondolkodás idegen. (Ezért is megy nehezen nekem a spiris gondolkodás. :) Az egyetemen tanultam gender tudományt és olvasgattam feminista írókat) Ugyanis, ebből az következik – számomra legalábbis – hogyha én nőnek születtem, akkor ?csak? nőiesen viselkedhetem. Így egyrészt nem lehetek aktív, másrészt passzívan olyan dolgokat, gondolatokat, tetteket is be ?kell? fogadnom, amik akár kellemetlenek számomra. Amit azért nehéz elképzelnem, mert nem hiszem, hogy a Teremtő utálja a nőket és arra szánta volna őket, hogy sokszor olyan dolgokat viseljenek el, amelyek számukra kifejezetten károsak, vagy hátrányosak. ( pl: az, ahogyan a harmadik világban bánnak a nőkkel vagy ahogy korábban bántak a mi kultúránkban is, sőt néha még manapság is)

Szóval akkor szerinted, hogy is van ez a nőkkel meg a férfiakkal? :)

558826_446192185430257_438762631_nKiss Balázs Kunó: Elég hosszú egy kérdés lett :), ezért nem is tudok erre tömören válaszolni.  S már a kérdésedben írtakból tükröződik, hogy van egyfajta előképzettséged, előfeltételed arról, hogy te hogyan gondolkodsz a nőiségről és a férfiságról. Ez ugyanígy megvan ? nyilván ? minden emberben. S pont ezzel van a baj. Mármint azzal, hogy valamilyen vallási, tudományos, tapasztalati és társadalmi véleményed van erről az egész témáról.

Nyilván megélt mindenki mindenféle eseményt életében, ami a nemiségével kapcsolatos, amióta először ráeszmélt arra, hogy a másik nem felé másképpen érez. Majd innen elindult egy tapasztalási út, amit nagyon-nagy részben meghatározott az, ahogy az adott társadalom mintákat adott az ember számára. És innentől kezdve nincs is értelme arról beszélnünk, hogy mit jelent nőnek vagy férfinak lenni. Mert ez valamilyen korábbi tapasztalás és más emberek elvárásain alapszik.

Amit az említett előadásban szerettem volna hangsúlyozni, hogy pontosan ezért nem tudjuk megélni a nőiségünket és a férfiságunkat ?rendesen?, mert amit meg akarunk élni, azt nem mi adtuk magunknak. Ezért szenved a legtöbb nő a saját nőiségével. Pont tegnap mesélte Kaló Jenő asztrológus, hogy ma Magyarországon a nőknek közel 100%-a nem elégedett önmagával!

Azt hiszem érthető, hogy miért kell dugába dőlnie annak, hogy mit jelent nőiesnek lenni ? mert semmi értelme, ha senki sem érzi magát teljesen annak. Szeretni kell magad, akármilyen vagy, és kész. Ennyi.

Andrea: Pécsi előadásodat úgy harangoztad be, hogy 2014 az az esztendő lesz, amiben a világképünk összedől. Én úgy értelmeztem, hogy úgy általában mindenkinek a saját világképe lesz az, ami meginog, Te is így gondoltad? És akkor ezek szerint szerinted nincs egyetlen olyan világkép, sem ami valóban és tökéletesen leírná és megmagyarázná a valóságot, ugye?

733932_446924498709513_2021846399_nKunó: A kérdésedre fél könyvnyi választ adnék igazából, de legalább is az előadáson majd beszélek erről.

De nézd meg, hogy a Te világképed ? vagyis a sorokat olvasó emberi tudat világképe ? mennyiben a sajátja? Honnan tudod például, hogy Isten teremtette mondjuk a világot? Vagy honnan tudod, hogy van reinkarnáció? Honnan tudod, hogy volt ősrobbanás? Honnan tudsz az angyalokról? Honnan tudsz a csakrákról, mondjuk?

Ezek a válaszok és a tapasztalatok alkotják a te világképedet. Ezzel viszont az történik, hogy a tapasztalataidat megpróbálod hozzáigazítani ahhoz, amit erről a témáról mások mondtak neked. S mivel elhiszed, sok millió ember elhiszi, ezért így is lesz. Mint amikor régen mindenki úgy tudta, hogy a Föld lapos. Ezer évvel ezelőtt én hiába magyaráztam volna, hogy nem lapos, de senki sem értette volna, és hülyének néztek volna.

Azt hiszem most is ilyen hülyének szoktak engem nézni, amikor azt mondom, hogy valójában nincsenek is csakrák. Mert tényleg nincsenek. Mármint, egy nagy teljes energiamező vagy – és kész. Ha akarod, eljátszhatod, hogy vannak különböző energiakapuk a testeden, és így tovább. Mert ugye erről lehet olvasni, mindenki így tanulja, és ezért így is lesz.

De ez valójában egy korlátolt világnézet, mint ahogy MINDEN világnézet korlátolt egy hozzá képest tágabb világnézethez képest. A kérdés csak az, hogy mennyire ragaszkodsz egyfajta világnézethez? Megengeded-e, hogy ez a világnézeted táguljon?

És most, az emberiség kollektív világnézete az elkövetkező megközelítőleg 100 évben tényleg gyökeresen átalakul. Istenestől, angyalostól, csakrástól, materiálistól, mindenestől. Persze, most bármit is gondolunk, hogy milyen lesz az új világkép, csak megközelítő tudásunk lehet róla ? ezért jobb mindent azonnal elengedni, mert úgy is van tágabb világkép. Mint ahogyan ezeket a gondolatokat is jobb azonnal elengedni, mert van nálunk igazabb igazság. A kérdés az, hogy az Olvasó tud-e tágulni általa ? és kész.

Andrea: És mi lesz velünk, emberekkel, ha nem lesz világképünk? Ahogy én ismerem magunkat, gyártunk majd újat?., de jó lesz az?  Vagy előfordulhat, hogy végre megtanulunk ideológiák, vallások, eszmerendszerek nélkül élni, szép-szabadon?

Kunó: Nem mondtam ilyet, hogy nem lesz világképünk :) ? nyilván ez értelmetlen is lenne, ahogy írod. És igen ? nagyon együtt rezgünk, mert én is afelé látom az evolúciót haladni, hogy nem lesz egyfajta ideológia, vallás, eszmerendszer, hanem mindenki megtalálja a SAJÁTJÁT, amelyeket TÖKÉLETESEN kiegészítik egymást. De ez még nagyon odébb van. Most ezt még elképzelni is nehéz lehet, hogy hogyan működhet a gyakorlatban. Illetve, de, el lehet képzelni, sőt el is kell képzelnünk, és beszélnünk kell erről, elhintve a magokat, hogy szép lassan a sok milliárd ember is öntudatra ébredjen.

Andrea: Olvastam, hogy abban segítesz az embereknek, hogy mindenki felfedezhesse, hogy a Teremtő nyilvánul meg általa. Na de, igaz ez azokra is, akik mondjuk erőszakos gonosztevők? Tudtál segíteni már ilyen embereken is? Sikerült felfedezniük, hogy ez valóban így van és abbahagyták a gonosztevést? (akármilyen gyermeteg kérdés, komolyan kérdezem)

1240365_587077261360902_2144955948_nKunó: Erről hosszú tanfolyamokat és táborokat szoktam tartani, de tömören a lényeg az, hogy csak mi, emberek látjuk rossznak vagy jónak a dolgokat. Hogy az erőszakos gonosztevők a nem jók, és nekik abba kéne hagyniuk a gonosztevést. Ez egy hibás világnézet.

Az Teremtő, vagy Isten, vagy hívjuk akárhogyan, mindenkiben ott van. Pont az öt éves kisfiam kérdezte meg ezt a napokban, egy ovis hittanóra után, hogy ?Apa, tudtad, hogy Isten teremtet mindent? Az autókat, a fákat, meg mindenkit??. Mondom neki, hogy igen, tudtam, és kérdeztem tőle, hogy tudja-e, hogy mindenben ott van Isten, benne is? És erre azt válaszolta: ?Igen, apa, tudom, bennem is, még a gonosz nindzsákban is?.

S ha a gonosz nindzsákban is ott lakik isten, akkor én hogyan ítélhetném meg őket? Persze, ezek szép szavak, elolvasva ? de az emberiség néhány pár kézen megszámolható kivételtől eltekintve nem képes arra, hogy az erőszaktevőt elfogadja, és ne akarná megváltoztatni. Mondom, ez csak az egész felszín, ehhez kéne még 20-30 oldalnyi magyarázat ? de tömören ennyi a lényeg. S ha világ ezt meg fogja érteni és ÉLNI is a tapasztalat szintjén? na, AZ TÉNYLEG egy új világnézet lesz a mostanihoz képest.

Andrea: Végül egy kicsit magadról, (ha van kedved) hogy él a hétköznapokban egy tanító- asztrológus-író? Elmész a gyermekért az oviba, végzel házimunkát és van, hogy Neked is vannak rosszabb napjaid? Vagy már nincsenek ilyen problémáid? :)

404921_435138926554737_565783716_nKunó: Köszönöm a kérdésedet, nagyon jó kérdés! Mert PONTOSAN ugyanúgy élem a hétköznapokat, mint akárki más. Elmegyek a gyerekekért az oviba, ha a párom fáradt akkor én mosogatok el, vagy éppen vitatkozunk a párommal, hogy akkor most ki menjen el a gyerekekért. :) Ez is nagyon-nagyon hibás világnézet, hogy vannak esetleg valamiféle spirituálisan fejlettebb emberek, akik napjaikat lebegve töltik és folyamatosan okosakat mondanak és bölcsen mosolyognak ? majd mindenki ilyen szeretne lenni. Persze lehet, hogy vannak ilyenek, csak hogy az emberek 99%-a számára ez nem életszerű! Mit kezdjen egy ötgyerekes családanya egy kicsapongó férjjel azzal, hogy meditáljon meg bölcsen mosolyogjon? Ez egy nagy hazugság. Én is veszekszem néha a feleségemmel, rákiabálok néha a gyerekre amikor ötvenhatodjára sem veszi fel a cipőjét, és látszólag nekem is vannak problémáim.

De ez csak a külső, és itt lehet nagyot tévedni. Mert mindenki a látszatot szeretné megváltoztatni, hogy ne veszekedjen, ne legyen mérges, ne legyenek feladatok az életében ? ja és sok pénze legyen. Ez hülyeség.

Az élet itt a Földön TELJES. A teljességben pedig minden benne van.

Egyetlen egy különbség van: hogy mennyire azonosulsz a problémával, mennyire csinálsz belőle problémát. Mert valójában nem számít ? csak egy tapasztalás. Nincs semminek sem jelentősége, mert minden pont olyan, amilyennek lennie kell, és úgy van jól, ahogy van.

Azaz ha rákiabálok a gyerekre (tegye fel a kezét az a szülő, aki még nem tett ilyet), azzal sincs semmi baj. Csak egy kiabálás. És kész. Ennyi, és semmi több.

S ha ezt tudod, akkor örömmel lépsz tovább a kiabáláson. Vagy az erőszaktevőn.

Nagyon szépen köszönöm a kérdéseket és az interjút. :)

Hozzászólás

Fürediné Kiefer Edit mondta:

Nagyon jó cikk, modern gondolkodás az egyén szellemi tágulásáról, meditációban jönnek az új, egyéni gondolatok,és a megtapasztalás a legnagyobb tudás, mert velem, általam történt meg a dolog, az én tudatomban van jelen, és hagy nyomot is.Ezért mondják a bölcsek, hogy mindenki egy kis univerzum, az egészben benne van a rész, és a részben az egész.Az egész minőségileg több, a teljesség.Bármilyen gondolatot, elképzelést tovább lehet alkotni,abból alkotni lehet egy új szellemi értéket,ami az én teremtésem gyümölcse.A holisztikus gondolkodás segíti az egyén gyors szellemi fejlődését.