Írások

Akarás vége

2017. feb. 21
Mindig azt tapasztalod az életedben, ahogyan látod a világot.

De mi tudja megváltoztatni magát a Tapasztalót? Ha azt várod, azt gondolod, hogy kellő cselekvéssel, fejlődéssel vagy akarással majd a világodat átalakítod, akkor szélmalomharcot vívsz. Hiszen hiába cselekszel, ha mögötte Te magad nem változol és nem éled meg önmagad közben. Mert így az életed sem fog változni: ugyanaz maradtál, s a világod is vissza fog esni újra és újra ugyanabba az állapotba. Ismerős?

Tehát magával a cselekvéssel, tettel, akarással, gondolkodással vagy bárminemű vággyal a világ meg nem változtatható, ha közben nem arra figyelsz, hogy Te magad ki vagy és miért vagy! Ha minden tetted és gondolatod közben nem arra helyezed a fókuszt, hogy ebből milyen hasznod származik, vagy milyen hatást tudsz a világra gyakorolni, hanem megéled a Tapasztalót, akkor eljut hozzád az egész Lényege.

És ekkor, ebben a tudatos jelenlétben megtörténik a változás Benned, ha a figyelmed önmagadon van. Nem a világon, nem az akaratodon, nem azon, hogy mit érsz majd el, hanem azon, hogy Ki vagy te. S ezen gondolkodni nem szabad, hiszen akkor már akaratot és ítélkezést raktál az egészbe: „vajon jó vagyok-e így? megfelelően csinálom?” – mindennek a figyelése csak újabb akarati-hurkokat szül.

S létrejön Benned a változás, az alakulás: s így változik a világ.

Ennek tudattalan, mindennapi módja az, hogy addig-addig csűröd-csavarod, küzdesz és próbálkozol, míg a sok akarás végül meghozza a gyümölcsét, és leesik valami, megélsz valamit, ami végül megváltoztat téged. S ekkor az elméd győzedelmesen felkiált: „Látod, meglett az eredménye a sok szenvedésnek!”. De ennek nem kell így lennie.

Nem kell így lennie. Nem velejárója a sok feladat, kihívás, nyomás, küzdelem. Lehet mindezt lazán, könnyedén is csinálni. Az eredmény „szinte” ugyanaz, csak TOTÁLISAN másképpen éled meg az életet közben.

Az elméd persze ez ellen agitálni fog, hiszen nagy a kondíciója: „küzdeni kell, dolgozni kell önmagadon, hogy fejlődj. Tanulnod kell és jobbá lenned” – de mindez teljesen felesleges, lásd a korábbiakat. Mert, ha Te megváltozol: a világ is változik körülötted. Egyedül te tudsz alakulni, azt pedig siettetni nem lehet akarással. Ha lehetne, már rég mindenki boldog lenne. Add fel az akarást, és tiéd minden. Csak önmagad legyél a fókuszban, akaratod ne a külvilágot keresse.

Kiss Balázs Kunó

* * *

Ha tetszett az írás, ne felejts el feliratkozni, hogy ne maradj le a következőről, vagy az előadások és elvonulások időpontjáról.

« előző 95 / 95következő »