Írások

GONDOLATOK: Az Idő

2015. máj. 03
Minden EGYSZERRE ott van benned, egy időben, csak nem látod.

Ez az írás a „Magától megoldódik?” című cikk egyfajta továbbgondolása, elmélyítése. Nem véletlen, hogy újra felelevenítem a témát, mert el sem tudod hinni, milyen fontos megérteni az idő természetét.

KomposztA hétvégén építettem egy komposztálót, majd belehordtam a sok éve gyűjtött komposztot. Lett is vagy 7-8 talicska gyönyörűséges földem, tele mindenféle jóval. S ahogyan a maradék, még átalakulásra váró dolgokat bepakoltam a komposztálóba, arra gondoltam: na, ebből jövőre milyen sok szép föld lesz!

Ebben a pillanatban kirázott a hideg, s a jól ismert, mégis különös állapotba kerültem. Mélyen átéltem az időtlen létezés mélységét. Amikor nem csak az adott emberöltő, hanem a Föld vagy netán az univerzum teljessége adja a keretet a létezésnek. Ebből a nézőpontból a kis komposztálóm alkímiája egy szempillantás csupán, s ugyanakkor – az ember nézőpontjából tekintve – egy nagy fadarab mégis hosszú évek alatt alakul csak át, s mennyit kell arra várni! S milyen türelmetlenül várnám már, hogy holnap készen legyen a komposzt, de ehhez „idő kell” – mégis, a komposzt egy szempillantás alatt készen van, ha nem a mindennapi nézőpontomból nézem.

* * *

Buborékba zárvaNagyon fontos átlátni, hogy miként zár be téged az időértelmezésed abba a rendszerbe, ami az önmagaddal való elégedetlenséget vagy a problémáidat okozza. Amikor úgymond a „mátrixból” szeretnél kiszabadulni, az valójában az időből való kiszabadulást jelenti. Tehát, ha ragaszkodsz ahhoz az ok-okozati nézőponthoz, hogy valami a múltban megtörtént veled, akkor annál jobban be vagy zárva a saját börtönödbe. Ugyanis ha azt hiszed, hogy te ezért-meg-azért vagy ilyen-meg-olyan, akkor a problémáidat az okok vagy okozatok keresésével akarod megoldani. Ez a keresés benne tart téged az időben, hiszen valamit azért teszel, mert szeretnéd a jövőt megváltoztatni vagy a múltat alakítani.

A kilépés titka az idő átértékelése, és ezáltal a tér átértékelése is. Ez azt jelenti, hogy, például, egyszerre egymásnak ellentmondó érzések létezhetnek EGY időben benned – mint térben. Tehát, egyszerre lehetsz nyugodt és ideges is. És még sok más, ellentétes vagy egymást kiegészítő érzelem, idegállapot vagy gondolat birtokában lehetsz. Hiszen, ha nincs idő, akkor az érzések, gondolatok vagy egyéb állapotok nem egymás UTÁN bukkannak fel – ahogyan megszoktad –, hanem egyszerre. Ez persze ijesztő lehet a megszokott gondolkodásodnak.

Így tűnik el egyébként az életedből minden türelmetlenség, szenvedés, elvárás vagy bármi, ami feszültséget hoz: egyszerűen csak nem a perc-ember nézőpontodból kell nézni.

letöltés (2)Amikor ránézel egy fára, akkor te azt éppen az aktuális állapotában értelmezed. Azaz például egy 3 méter magas akácfa áll előtted, akkor tudod, hogy azt a kivágással átalakíthatod tűzifa állapotba, és ezzel azt gondolod, hogy ezzel megszüntetted a fa állapotát. Illetve a mag, amiből a fa nőtt, az elpusztult a fává válás által. De valójában, az időn túl, a fa, a mag és a tűzrevaló az mind ugyanaz a dolog, csak különböző formában. Ha EZT megtanulod látni a belső szemeddel, akkor hidd el, minden problémádat egy csapásra elfújták.

Mondok erre egy konkrét és erőteljes példát:

Hiszen, ha képes vagy ugyanannak egyszerre sok állapotát megélni, akkor látod pl. a gyermekkorodban molesztált kislányt; azt a tinit, aki nem képes kapcsolatokat kialakítani a férfiakkal; azt a nőt, aki lassan elengedi a gyermekkori sérülést; azt az anyát, aki boldogan neveli a gyermekeit; azt az érett nőt, aki elképesztőeket szexszel a társával.

Érted már? Ez mind EGYSZERRE ott van benned, egy időben. Csak nem látod. S ha, mondjuk, megakadsz annál a tini állapotnál, aki nem képes kapcsolatokat kialakítani a férfiakkal, akkor egész életedben – bár a tested felnő – ebben az állapotban maradsz. Miért? Mert ragaszkodsz ahhoz, hogy az abuzálás megtörtént veled. Ami részben persze igaz, DE egyszerre ott van az a nő IS benned, aki már régen elengedte ezt, és boldogan él a társával, gyermekeivel.

De ha ezt nem vagy képes meglátni, akkor egész életedben a sérüléseid és a múltad rabja maradsz. Pedig minden egy csodálatos átalakulással formálódik benned: mint ahogyan a komposztom is a faágakból és a levágott füvekből lesz termőföld. De ahhoz, hogy termőföld lehessen, ahhoz pont olyannak kell lennie a fűnek, a fának, amilyen még a komposztálás előtt volt.

Neked is pont olyan abuzáltnak kell lenni – a fenti példában –, hogy azzá a boldog nővé válhass, aki leszel. Ez egy csodálatos átalakulási folyamat, ahogyan pl. te átalakulsz egyik állapotból a másikba. Csak a perc-ember nézőpontod miatt elfelejted, hogy át fogsz alakulni, és türelmetlen vagy és szenvedsz az állapotod miatt – holott az elmúlik. És ha nagyon spiri-ezo lennék, akkor persze azt mondanám, hogy a hernyóban ott van a pillangó, csak nem látod. De vajon miért nem akarja az ember ezt látni?

Ez már egy másik cikk lenne, egyelőre még csak érdemes gyakorolnod ezt a látásmódot. És tudd, hogy ez ott van benned, a tiéd – csak még éppen abban az állapotban vagy, hogy nem látod. De tudd, hogy fogod. És kész.

* * *

Ha tetszett az írás, érdemes feliratkoznod a hírlevélre, mert így időben értesítést kapsz a cikkekről, programokról, táborokról.

2 hozzászólás

LÓSKA ERZSÉBET mondta:

Köszönöm!

Mária mondta:

Az ÉLET ! Mindig hoz változásokat,csak mi mindig jó változást
várunk,ami nem mindig jön be!.