Hanganyagok | Írások

Hogyan legyél az életed mestere?

2014. nov. 17
A válasz egyszerű, és valahol kiábrándító, de mégis lelkesítő: már az vagy.

Hogyan legyél az életed mestere?

A válasz egyszerű, és valahol kiábrándító, de mégis lelkesítő: már az vagy.

A megvilágosodott mesterek szerint ugyanis a világ legegyszerűbb dolga megtalálni saját felébredésünket. Ám mégis, a gyakorlatban miért érezzük olyan nehéznek annak a megteremtését, hogy „rendben” menjenek a dolgaink? Hogy minden nap és minden év végén hátradőlve azt mondhassuk: minden rendben van az életemben?

Alant folytatódik egy rövid írás, ami zanzásítva tartalmazza az előadáson elhangzoattakat

* * *

Az előadás megvásárolható ezen a linken:

http://…/eloadas/hogyan-legyel-az-eleted-mestere/

A hanganyag hossza 68 perc. Ára 1.000 Forint, MP3 formátumban érhető el, amely a vásárlást követően letölthető. 

+ lehetőséged van CD-n is kérni, amely postaköltséggel együtt 1500 Forint.

* * *

images (9)

* * *

Hogyan legyél az életed mestere?

A válasz egyszerű, és valahol kiábrándító, de mégis lelkesítő: már az vagy.

A megvilágosodott mesterek szerint ugyanis a világ legegyszerűbb dolga megtalálni saját felébredésünket. Ám mégis, a gyakorlatban miért érezzük olyan nehéznek annak a megteremtését, hogy „rendben” menjenek a dolgaink? Hogy minden nap és minden év végén hátradőlve azt mondhassuk: minden rendben van az életemben?

Pedig az ÉLET maga olyan, mint tűnek lenni a hanglemezen. Tulajdonképpen ennyit kéne csak megértenünk: ahogyan egy régi bakelit lemezre ráhelyezed a tűt, annak rugalmassága és megengedése teszi lehetővé a zenét. Ha nem engedné meg, hogy fel-le ugráljon, akkor csak egy nagy bzzzzzzzzzzzzzzzz hang hallatszana – ami általában ma az emberek életében ott is van… ám ha rugalmasan követed azt, amit az élet eléd hoz, akkor el tudod játszani azt a csodálatos dallamot, amit úgy hívnak: Élet. És tuti sláger.

S ha megnézed, hogy ehhez a zenéhez milyen három esszenciára van szükséged, akkor talán te is közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy a saját „lemezed” (sorsod) dallamát tudd élvezni. Először is, kell maga a zene, ami a zenészből pattan ki. Ez egy éteri, nem evilági és megfoghatatlan esszencia, maga a dallam. Ezt hívhatjuk a felsőbb énednek, az isteni lényednek, a lelkednek, aminek csak szeretnéd, valójában a lényege, hogy nem tudsz róla kézzelfogható tapasztalást szerezni itt a Földön, ám mégis érzed és hallod. S ezt a lényedet ez a fizikai közvetítő közeg segít hallhatóvá tenni. Mint a lemezjátszó és maga a lemez, ami itt fizikai és kézzelfogható, ez a második esszencia. Ez maga az élet, ami veled történik, ami segít kibontani a dallamot, s hol fel és hol le ugrál a tű a lemezen, hogy magas vagy mély hangszerek szólalnak meg. Lehet hogy éppen a padlón vagy lelkileg, de nem érted, hogy ez éppen a zene és a dallam része, e nélkül nem lenne teljes.

A harmadik esszenciát próbáld meg magad kitalálni, hogy mi kell még a zenészen és zenekaron túl ahhoz, hogy zenéről beszéljünk (most állj meg nyugodtan az olvasásban, és gondolkozz el egy kicsit. Minden válasz jó válasz, ám a példánk egységében most mégis egy dologra tudsz csak gondolni). Ez pedig maga a hallgató, aki hallja a zenét – hiszen valakinek hallania is kell, különben nem lenne értelme az egésznek. Valaki átéli ezt a zenét, és elered a könnye, ha éppen valamit megpendít benne a dal. Te is biztosan már elsírtad magad egy-egy megható zenemű alatt. Mitől lehet ez? Biztosan nem a hanglemezbe van belekódolva, hogy bekapcsolja benned a sírást. Biztosan nem magában a zenében van, hiszen más pedig más zenére hatódik meg például.

Így már talán kivilágosodik, hogy minden zene minden hallgató által más és más lesz – talán annyi féle zene szól, ahányan hallgatjuk azt a darabot, hiszen mindenkiben más és más érzéseket kelt. Éppen ezért szeretném most megkérdezni tőled – kicsit váltva: vajon bárki megmondhatja neked, hogy hogyan is legyél az életed mestere? Vajon bárki átérezheti-e azokat az érzéseket, amiket te élsz meg az „életed dallamának” hallásakor?

Éppen ezért senkihez sem érdemes fordulnod, hogy megmondja neked, hogy mit kell tenned. Minél tovább élsz abban az illúzióban, hogy a te „dalodat” majd más fogja megkomponálni, annál inkább eltávolodsz a saját lényedtől. Hiszen mindannyian más és más hangszer vagyunk egy hatalmas zenekarban, ahol minden szólam, minden hangszer egyedi, mert csak így szólhat a Zene.

Ám általában az emberek mindig valakihez szeretnének hasonlítani – azaz ha mondjuk te „dobos” vagy, akkor kinézel magadnak egy szépen szóló hegedűvirtuózt, és annak a játékát próbálod meg leutánozni… majd látod a sikertelenségedet, elátkozod magadat és mindenki mást is.

Ahelyett, hogy megtanulnál a saját hangszereden játszani, lehetetlen feladatra vállalkozol. S ha mindazt az erőt, amit mások utánzásába fektetsz, átirányítanád a saját „hangszered” megtapasztalásába, csodálatos élményekben lenne részed. És igen, lehet, hogy a dob nem szól olyan szép dallamosan, mint a hegedű, ám mégis minden zenekar fontos építőeleme a ritmus. Neked is érdemes hát a saját életedre figyelni, azzal foglalkozni, és nem másokét utánozni, keresni.

Jézus, Buddha, Tolle vagy más nagy tanító „játékának” megfigyelése természetesen segít a tanulásban, segít a „zenetanár” az életedben, ám mindig magadhoz kell hasonlítanod saját magad: vajon kihoztam most magamból mindent, amire képes vagyok? Vajon én így jól érzem magam, annak ellenére, hogy másoknak nem tetszik, amit csinálok?

És a mágikus kérdés, amit érdemes mindig magadnak feltenni akkor, amikor válaszút előtt érzed magad vagy problémákba ütközöl: vajon az adott dolog elvesz tőlem vagy ad nekem? És erre minden ember mindig más és mást fog válaszolni, még akár ugyannál az élethelyzetnél is. Valakit mondjuk ugyanaz a munkahely előrevisz az életútján, és van aki éppen távozik onnan, mert már tovább kell lépnie. Ugyanaz a dolog valakinek ad, valakitől pedig elvesz. És hogy Neked pontosan mit is ad az élet, azt csak te tudod.

Hozzászólás

Dávid - Exopolitika Magyarország mondta:

Nagyon köszönöm! Kicsit hasonlít ez Joseph Campbell üzenetére, a hős útjára, hogy meg kell találnunk a “bliss”-t, az egyéni áldásunkat, amit kaptunk, hogy azt teljesítsük ki (a szat-csit-ánananda harmadik tagját).