Írások

Kérdezz-felelek: A megvilágosodásról

2015. máj. 20
Honnan tudod/ismered föl, ha megvilágosodott ember társaságában vagy?

A pénteki kérdező napra érkezett egy izgalmas kérdés: „Honnan tudod/ismered föl, ha megvilágosodott ember társaságában vagy?

VÁLASZ: Talán elsőre azt gondolnánk a megvilágosodásról, hogy az olyan, amit minden embernek éreznie kellene, mintha valamiféle ragyogás vagy tisztaság sugározna az emberből. Aki töltött már el hosszabb időt ilyen tanító mellett, az pontosan tudja, hogy „kívül” nem történik mindenki számára látható különlegesség: hiszen a megvilágosodás az, amikor már nem azonosítod magad a három dimenziós testeddel és szerepeddel. A megvilágosodás arra mutat, hogy nem vagy azonos a múlandó formával – tehát a forma megjelenése nem számít, mert a lényeg azon túl van.

megvilagosodasÉppen ezért a megvilágosodást csak annyira tudod érzékelni, amekkora a Te megvilágosodásod. Ha azt a három dimenzió keretei között keresed, akkor nem fogod megtalálni, hiszen mindez pusztán játék, a forma játéka. A „megvilágosodottat” a te formán túli tudatod érzékeli, azaz „belül” vagy tudatában ennek.

Képzeld el azt, hogy csukott szemmel ülsz egy ragyogó fény mellett: amíg ki nem nyitod a szemed, addig nem fogod látni azt, bár az a fény a szemed kinyitása előtt is létezett. Hiába sétál hát egy ragyogó fény a csukott szeműek között, csak azok fogják felismerni ezt a világosságot, akik már legalább résnyire merték nyitni a szemüket. Így Te pont annyit fogsz „látni” a megvilágosodásból, amekkorára ki van nyitva a „szemed”.

S ha megnézed a történelmet, mondjuk Jézus példáját, vagy Buddha életét, akkor pontosan ezt látod: hiába a megvilágosodás, mert azt a „vakok” soha sem fogják látni, sőt még keresztre is feszítenek. Nem az a mérföldköve a megvilágosodásodnak, hogy mennyire szeretnek téged, mennyire fogadnak el az emberek, mennyire ragyogsz, vagy mennyire vagy tiszta.

images (17)Sőt, minél nagyobb a fényed úgymond, valószínűleg annál nagyobb feszültséget keltesz a körülötted élőkben, akik még aludni szeretnének, vagyis csukott szemmel mászkálni. Az egy rózsaszín maszlag, amivel a new age betakarta a megvilágosodást, az örök love-peace-happiness takarójának illúziója. Ez éppen úgy múlandó, mint a forma világa.

Tehát, ezen túl találod meg azt, amit keresel. A saját tudatosságod az, ami nyitott a megvilágosodott tudatosságára. S persze, egy nagy fényben könnyebb magunkat „látni”, mint a sötétben: ezért van az, hogy egy megvilágosodott fényénél „könnyebben” ismerjük fel a saját természetünket, mint a sötétségben. De végső soron, ha nem akarod kinyitni a szemed, nem fogod. Ha pedig ki akarod, akkor úgy is ki fogod. Felesleges hát erőltetni. Megtörténik magától.

Hozzászólás

Bree Ghee mondta:

Most mar pentek van, tuti! :-*
Szoval:

Szia!
Ha az égre nézve hullócsillagot látok, és csak tátom a számat, hogy jajj, de gyönyörű vagy; ugyan mit kérdezhetnék még?
Köszönöm, hogy levegőt vehetek, helló madarak, helló fák, élek, élek!!!

“Nem akarok semmit, de nagyon szép lesz, tudom jól!”
by Prosectura

Légy jó te is!