Írások

Párkapcsolati gyorssegély

2014. jún. 26
Mennyire teszed függővé a saját boldogságodat a másiktól?

Ha netán „véletlenül” :mosoly: párkapcsolati problémákkal küzdöttél volna az elmúlt időszakban, akkor egyrészt nem véletlen, másrészt talán néhány gondolattal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy egy másfajta nézőpontból a helyére kerüljenek a dolgok.

A megoldás egyszerű lesz: csak nézd meg azt, hogy mennyire teszed függővé a saját boldogságodat a másiktól?

Nagyon egyszerű a fenti mondat, lehet gyorsan át is siklottál felette, de ízlelgessük még egy kicsit: mennyire teszed függővé a saját boldogságodat a másiktól? Illetve, másképpen fogalmazva: mennyire teszed függővé a saját boldogTALANságodat a másiktól?

images (3)Mondok néhány példát, ami segíthet a mélyebb megértésben: ha a Te boldogságod attól függ, hogy a másik megteszi-e azokat a dolgokat, amiket elvársz tőle, akkor hosszú távon a kapcsolatotok nem fog működni úgy, ahogyan azt szeretnéd. Ha a másik nem úgy viselkedik, vagy nem azt adja meg neked, amire vágysz, akkor könnyű ugye a másikat hibáztatni és esetleg mást keresni.

Ha mély válságokat éltél meg, akkor nem véletlen, hiszen ezek a konfliktusok arra tanítanak meg, hogy mennyire éled meg a saját lényedet. Vagy mennyire vagy hajlandó függőségbe helyezni magadat valakitől. S ha mástól függsz, akkor könnyen találod magad folyton elégedetlen állapotban.

A függetlenséget könnyű félreérteni, hiszen azt gondolná az ember, hogy azt csinálok, amit akarok, és nem foglalkozom a másikkal. Persze lehet így is érteni. A nem-függés és a függetlenség között talán lehet érezni egyfajta jelentésbeli különbséget ki-kinek a saját szájíze szerint.

Azt, hogy nem teszem függővé a lelkiállapotomat a másiktól, nem azt jelenti, hogy szabados vagyok, netán független vagyok abban az értelemben, hogy mindenkinek magasról tojok a fejére. Ez a nem-függés egy nehezebb állapot:

Úgy együtt lenni, élni valakivel, hogy szabad vagyok, de mégis együtt vagyunk. Vele akarok lenni, de nem függeni tőle.

imagesÉn ezt hívom igazi párkapcsolatnak. Ahol a saját problémánkért nem a másikat hibáztatjuk – még ha látszólag ő is az oka. Igen, lehet hogy ő az „ok”, ő hozza elő belőlünk a feszültséget, de nézd meg ennek a negatív oldalnak az ellentétét is:

Ahhoz, hogy érezd a szerelem mindent elsöprő erejét, mindig is kellett VALAKI, akibe szerelmes vagy. Csak úgy az emberek nem szoktak szerelmesek lenni mindentől függetlenül. Igen, szoktuk érezni a szerelem érzését élethelyzetekben, például természetben vagy valamilyen egyedi és izgalmas pillanatban – de ott is kell VALAMI, ami által megélheted ezt a szabad szerelmes állapotot.

Nos, ugyanígy van ez is a párkapcsolati „problémákkal”, amikor valami bajod van a másikkal: a társad lesz az, aki ÁLTAL megéled a benned lévő negatív érzést. Például hogy nem fogadnak el, hogy korlátoznak, hogy hibáztatnak, hogy visszafognak, hogy stb… (tedd ide a saját mondatodat).

Ez nem a társból ered, hanem belőled. Nem a társ az ok, hanem Te vagy az Ok, a társad csak segít megélhetővé tenni ezt az élményt magadból. És ez nehéz.

Könnyű elveszni a hibáztatás útvesztőjében, és nehéz azt mondani:

Nem fogsz meghatározni engem, én fogom meghatározni a saját tudatállapotomat.

Ezzel hatalmas felszabadító hatást érsz el magadon és a társadon is: egyrészről, nem játsszátok tovább kisded játszmáitokat – ha nem akarjátok. Így nem fogsz tudni szenvedője lenni a körülményeknek, nem lesz „szegény én” a párkapcsolatban, nem tudsz miről problémázni majd a barátaidnak… Mert Te vagy a felelős a lelki és tudati állapotaidért.

Tehát, ne tedd függővé a boldogtalanságodat a másiktól. Ne várj tőle semmi, légy nem-függő, aki egész és megélheti saját magát a másikkal. Legalább is, érdemes kipróbálni :)

 Ha tetszett az írás, ne felejts el feliratkozni a hírlevélre (jobb felül), hogy időben értesülj a többiről, táborokról, előadásokról és kurzusokról

11 hozzászólás

kishüje mondta:

sima matek és magyar… két fél… egy egész lesz… két egészből egység lesz…

nonszummativitás
az egész több, mint a részek összege (2+2=5) :)

Helka mondta:

Igen, a boldogság csak tőlem függ. Mert bennem van. Épp ezért valójában nincs szükség VALAMIre vagy VALAKIre, hogy a SZERETET állapota létrejöjjön/kialakuljon.
Ezzel nem azt mondom, hogy egyedül kell leélni a boldog életünket:)

kiscsillag mondta:

Több kevesebb sikerrel igyekszem nem elvárással lenni, egy dolog van, amivel nem sikerült eddig megbírkóznom, a szex számomra minimális. Előző kapcsolatomban ezen a téren nem volt gond, de ez most egyrészt számomra kevés, másrészt nem igazán vagyok kezdeményező sem (mint korábban) mivel már sültem fel. Nem tudom eldönteni, hogy fogadjam el így a helyzetet, vagy próbáljak javítani.

Audrey mondta:

Értem én, sőt érzem is, de k.nehéz a gyakorlatban, amikor mondjuk senki nem abban akarja megélni szabadon önmagát, hogy kiviszi a szemetet…

Szerintem kamu, hogy elvárások nélkül fent lehet bármilyen társas viszonyt tartani…max az anyuka és a kisbaba esete, amikor már önmagában a gyermek léte, sőőőt még a kakája is örömet okoz.:o)

Szerintem a függőség az életünk egyik alapja, ugyanis viszonylag kevesen tudtak eddig levegő nélkül élni…igenis függünk dolgoktól. Például egymástól is: etológiailag falkában élő társas lények vagyunk, aki kikerül a falkából, az halálra van ítélve. Esetleg tudatosan kellemesebbé tehetjük egymásnak ezt a függőséget…

Audrey mondta:

“A legtöbb és a legnagyobb – mondja Kierkegaard – amit élőlénnyel tenni lehet, ami több, mintha bármilyen javakkal halmoznák is el, ha szabaddá teszik.
De ahhoz, hogy ezt valaki megtehesse, mindenhatónak kell lenni….Mert egyedül a mindenhatóság tudja megnyilatkozását önmagába úgy visszavonni, hogy aki a mindenhatóság hatásának körében áll, független maradjon. Csak a mindenhatóság tudja azt, hogy ad, és ugyanakkor önmagát visszaveszi.
Minden véges hatalom függő helyzetbe hoz.
Csak az isteni hatalom tesz függetlenné.”…
‪HamvasBéla‬:ScientiaSacra‬

András mondta:

Kedves Kúnó, köszönöm, hogy leírtad, mert párom megvette a mostani előadásodat, meghallgattuk és hát, nagyon tisztelem amiket tanítasz, isszuk a szavaidat, a könyvedet amikor volt szinten minden mondatát, de ez az előadás nagyon minőségtelen volt. Legalább egy halacskásat rakj magadra, ha már nadihetes vagy, nekem műxik. És tényleg, ajtó bezár és kérdések csak a legvégén ha kérhetjük, mert tényleg kizökkentettek és baromira nem voltál se élvezhető, és kevés koherens, összeszedett mondat volt, az előadás lényegi mondanivalóját néhány percben el tudta volna mondani. Köszönjük, hogy leírtad és számít a munkád, jó lenne legalább havi egy előrejelzés és nemcsak ilyen adhoc pénzgyűjtések below-quality módon – ha ez utóbbiban tévedek, elnézést kérek érte, de a havi egy írás tényleg jó lenne. És igen, még mindig az előrejelzés számít nekünk, mert azzal tudunk mit kezdeni. Hogy általánosságban mit fejlődjünk, arra ott van minden, ami nem az asztrozófia-asztrológia, pl. pszichológusok, coachok. Asztrozófiáról te vagy az egyetlen az országban, aki értelmesen tud beszélni. És igen, a csillagok állásában az idő számít, az időtlenre az előbbiek vannak. Nagyon köszönjük, hogy vagy.

Köveskuti Tünde mondta:

Kedves András! Ott voltam az előadáson, és nagyon is élvezhető volt, de, abban igazad van, hogy azért 18:20-kor illet volna az ajtót bezárni, mert már 17:50-kor telt ház volt.

Electrohead mondta:

Ostobaság és önáltatás az egész. A szíved nem tudod becsapni ezoterikus filozófiákkal és ügyes érvelésekkel.

zsót mondta:

Electrohead mondta “Ostobaság és önáltatás az egész.”

Mármint micsoda?

nemede mondta:

Szerintem is teljesen így van ez.Nekem is ez az igazi párkapcsolat.Egyszerű mégis milyen földöntúli még.Szerintem ez nem csak a párkapcsolatokra áll hanem mindenféle emberi kapcsolatra.Egy provokáció és vagy reagálsz rá vagy megérted hogy most fizikai lehetőséged van önmagadnak lenni , szabadnak.
Ettől gyengének fogsz tűnni , vesztesnek és ezt kezelni nehéz vagy nem is lehet csak úgy ha a szabad választásod az ami miatt élsz.

Molnár Judit mondta:

Teljesen igazad van.De akkor is azt hiszem minden egy nagy újra játszás vagy is nézd meg hogy éltek anyádék és próbálj meg finomítani,mást úgy sem tehetünk . A sorsunkat nem tudjuk kikerülni csak tudatosan megélni ezen a földi kiképző táboron.Tapasztalunk és ez a lényeg.Én egy válás után felnőt gyerekekkel tapasztalom amiről írsz de most se tudom hogy kellet volna ezt 20 évesen csinálnom és nem is tudok tanácsot adni gyermekeimnek.De most tényleg csodálatos így megélni.