Programajánló

Kerekasztal beszélgetés – “Nők és ezotéria”

2014. máj. 05

Társadalmi beszélgetéssorozat ♂ ♀ Moderátor: Réz Anna filozófus


A spirituális és ezoterikus elméletek, tréningek, terápiák virágkorukat élik – ha nagyon akarnánk, sem térhetnénk ki előlük. Miközben a tudósok finnyásan elfordulnak vagy a fogukat csikorgatják, egyre több ember – zömében nők – kérdőjelezik meg, hogy a tudomány képviselői képesek lennének megválaszolni leghúsbavágóbb kérdéseiket, megoldani legsúlyosabb életproblémáikat.

Résztvevők:


♂ ♀ Kiss Balázs Kunó spirituális gondolkodó, a CsillagMag szerzője
♂ ♀ Paulinyi Tamás, a Szintézis Szabadegyetem igazgatója
♂ ♀ Pál Mónika, a www.sajatszoba.hu szerzője
♂ ♀ Szécsi Noémi író

Kérdések:

♂ ♀Mi különbözteti meg a spiritualitást az ezotériától; a „bevett” pszichológiai megközelítéseket az alternatív elméletektől; a kuruzslást a segítségtől?

♂ ♀Milyen problémák és motivációk vezetnek az ezoterikus és spirituális gondolkodás térnyeréséhez?

♂ ♀Mi az oka annak, hogy a téma iránt elkötelezettek között erős többségben vannak a nők?

♂ ♀Milyen kép alakul ki a női (Női) és férfi (Férfi) szerepekről ezen elméletek alapján?

Az Üvegplafon-estekről:
Első pillantásra úgy tűnik, hogy a nyugati demokráciákban élő nők előtt pontosan ugyanazok a lehetőségek nyitottak, mint a férfiak számára. A társadalomtudósok mégis nap mint nap szembesítenek bennünket a sokkoló ténnyel: az „átlagos” férfi és női élet továbbra is radikálisan különbözik egymástól. Attól függően, hogy milyen neműek vagyunk, a körülöttünk élők születésünktől kezdve máshogy nevelnek és máshogy szólnak hozzánk; másfajta szerepek elfogadására buzdítanak és más lehetőségekkel kecsegtetnek. Ezek a különbségek pedig később megmutatkoznak a tanulmányi eredményekben, a karrierválasztásokban, a fizetésekben, a családhoz való viszonyban.

Üvegplafon:
a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés
Honnan erednek ezek a különbségek és mi élteti őket? Szabadon választanak a nők vagy valamifajta kényszer hatására cselekszenek, amikor rátérnek egy-egy tipikusan „női” életútra?

Beszélhetünk-e eltérő, de egyenrangú férfi és női szerepekről? Léteznek „elfogadható” és „elfogadhatatlan” különbségek a két nem között? Milyen eszközökkel küzdhetünk az utóbbiak ellen?

Az Üvegplafon-esteken elméleti szakemberek, érdekképviselők és azok, akiknek az érdekei védelemre szorulnak együtt beszélgetnek arról, milyen tipikus problémákkal kell a nőknek szembenézniük, és hogy hogyan segíthet a társadalom és a politikai döntéshozatal a nemek közti elfogadhatatlan különbségek mérséklésében.

JEGY:
Belépőjegy: 800 Ft

KEDVEZMÉNYEK:
Bálint Ház Tagsági Kártyákkal, diákoknak, nyugdíjasoknak: 600 Ft.
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a fodor.natalia@balinthaz.hucímen. Ha ír a rendezvényről, ingyenes belépést biztosítunk.

INGYENES JÁTSZÓHÁZ a program alatt
A beszélgetés ideje alatt a Bálint Ház játszóháza díjmentesen gondoskodik gyerekeitek szórakoztatásáról.