Programajánló

“Semmit és azt könnyedén” – könyvbemutató

2017. máj. 03

Szeretettel várlak május 23-án a SEMMIT ÉS AZT KÖNNYEDÉN című könyvem bemutatóján.

Az estét élő hang-drum meditatív zene fogja felvezetni, majd Szabó Patrícia kérdez, hogy megismerjük a könyvet, annak történetét, és miről is szól valójában. (Egy rövid részlet is felolvasásra kerül majd.) Szintén finom hang-muzsikával zárunk, ami végigkíséri majd a dedikálást is.

Időpont: május 23, este 7 óra

Helyszín: Magnet Ház, Juhar terem

Belépés ingyenes

 

A könyv megvásárolható a kiadó honlapján:

 http://uniomystica.hu/bolt/kiss-balazs-kuno-semmit-es-azt-konnyeden/

 

* * *

Kiss Balázs Kunó – Semmit és azt könnyedén

* * *

Részlet a könyvből:

A meditációról

Kérdés: Szükségem van meditációra? Mit jelent a kiüresedett elme?

Kunó: A pontos válasz az, hogy meditációra nincs szükséged – csak akkor, ha szeretnéd. Amire szükséged lehet, az az, hogy ne a gondolataid irányítsanak. A gondolataid olyanok, mint a háborgó folyó, folynak szakadatlanul. Ahogy belemerítkezel ebbe az áramlásba, egyből magával is ragad. Ám ha állsz a parton, és figyeled a víz sodrát, hogy milyen hordalékot visz magával, akkor el tudod különíteni magad tőle. Ha pedig benne vagy a folyóban, visz az ár, és már nem tudsz tisztán látni, tisztán érezni.

Ahogyan ezt meg szoktam fogalmazni: „érzem a hideget, de nem fázok”. Utalok ezzel arra a gyakorlatra, amit pl. az elvonulásimon szoktunk végezni: félmeztelen kiállunk a -5 fokos hidegbe, és átengedjük magunkon a hideget. Egy kis gyakorlással szinte bármeddig képes vagy így lenni. Ilyenkor természetesen érzed a hideget (hiszen emberből vagy), de nem fázol, nem azonosulsz a hideggel.

Ugyanígy van ez a gondolatokkal is: ha jön a Harag-folyó, akkor te abba az állapotba kerülsz, amire az emberek úgy referálnak, hogy kiüresedett elme. Ekkor érzed ugyan a haragot, de nem vagy dühös. Azaz tudod kezelni a dolgot.

S hogy ezt milyen technikával éred el, az teljesen rád van bízva. Ehhez jó lehet a meditáció is, vagy bármi más.

Ahol ezt úgymond „el lehet rontani”, az az, hogy egy védett, harmonikus közegben tapasztalod meg az „üresség” állapotát, és nem az életben, ahol valójában pont az ÉLET zajlik. Tehát a „kiüresedett elmének” akkor leszel tudatában, ha a legnagyobb düh vagy gyönyör közepette is el tudod mondani: „érzem, de nem vagyok azonos vele”.